Hogyan védd meg a motorodat? Megoldások az enyves kezek ellen

2019-05-24 | salamon

hogyan védd a motorodatAmikor az embert kényelmes garázs várja haza, szinte meg is feledkezik arról, hogy a motorját néha máshol is le fogja tenni úgy, hogy nincs mellette. Te mivel, hogyan óvod a motorod, ha nem vagy mellette? Mutatunk néhány megoldást utazáshoz és állandó tároláshoz egyaránt!

Van a motorodnak fix helye, ahol nem férhetnek hozzá illetéktelenek? Remek! Ám az útjaid során biztosan belebotlasz majd olyan szituációkba, amikor ott kell hagynod a motort az utcán, vagy egy közös tárolóban hosszú órákra, vagy akár egész éjszakára. Ilyenkor jó, ha megfelelő védelemmel látod el, ugyanis az enyves kezek ellen a macerás és zajos zárak nyújtják a legnagyobb védelmet – a kormányzár sajnos nem nagy kihívás.

Hordozható kábelzár

Az átlagos biciklilánchoz hasonló küllemű, de annál jóval nehezebb és profibb felszerelés. Akár csak a féken, ezen sem szabad spórolni: egy gyenge minőségű, egyszerű acélsodronyos kábelzár könnyedén elvágható egy erővágóval, míg egy belülről extrán megerősített kábelzár már nagyobb falat. Súlya még épp ideális utazáshoz, hiszen egy hátizsákban kényelmesen elfér, és könnyedén felhelyezhető. A legjobb, ha úgy tudod a motort egy fix, mozdíthatatlan ponthoz rögzíteni, hogy a lánc nem ér le a földre – így kevesebb esélyt hagysz a motorlopásra.

Kicsi a bors, de erős

Sokak nagy kedvence a pici, praktikus féktárcsazár, hiszen zsebben, vagy akár az ülés alatt is elfér, mégis megbízható védelmet nyújt. Hogy hogyan? A legkiválóbb zárak igazán edzett, masszív anyagból készülnek, így illetéktelen eltávolításuk lehetetlen a féktárcsa megrongálása nélkül.

Emellett az igazán jó féktárcsazár rendelkezik mozgásérzékelővel – ez tulajdonképp egy fém golyó, amely, ha elmozdul a helyéről, beindítja a fülsiketítő visítással jelző riasztót. Ez az apró fémdarab jelenti számodra a legnagyobb mobilis biztonságot, ugyanis már az oldalsztenderről történő leemelést is érzékeli, valamint azt is, ha valaki(k) megpróbálná(k) felemelni a motort tárcsazárral együtt.

U, mint ultrabiztonságos

Az U-lakatok, ha megfelelő minőséget választasz, kikezdhetetlenek, valamint ezek nyújtják a legjobb ár/érték/védelem arányt is. A (különböző vastagságú) edzett acél több tonnás húzóerőnek is képes ellenállni, miközben a kulcsa is eltér a hagyományos fogazott daraboktól – ezeket ugyanis a tolvajok már játszi könnyedséggel helyettesítik. Az U-lakatok kulcsa legtöbb esetben csak a gyártó által kiadott kártya bemutatásával másolható, mással pedig nem helyettesíthető.  Súlya változó, az acél vastagságától függ, de minden esetben könnyen hordozható.

Amivel eszedbe sem jut kikezdeni

A legvastagabb, legbiztonságosabb motorkerékpár zárak egyértelműen a vastag láncok, melyek egy különlegesen erős, kikezdhetetlen lakattal zárhatók. Az ilyen láncok megfelelő felszerelés és tudás nélkül elvághatatlanok, így a kezdő és a felkészületlen tolvajok ellen abszolút védelmet nyújtanak. A lánc hátránya, hogy hatalmas súlya miatt nem alkalmas túrázásokra vagy városi kiruccanásokra, így ez a zártípus csak a motor fix helyén szolgál megoldásként.

Sajnálatos módon 100%-os védelem nem létezik, hiszen aki kiszemelte a motorod és felkészült rá, hogy elvigye, azt talán csak a 0-24-es katonai kirendeltség állítja meg, de lássuk be, ez nem túl életszerű. Ami ellen védekezhetünk, az ellen viszont tegyünk meg mindent, és ne sajnáljuk a biztonságra a pénzt!

Lezáróinkat itt találod.