Tavaszi-nyári zsongás az utakon, nehogy túlpörögj

2019-05-09 | salamon

Megjött a jó idő! Süt a nap, enyhe szellő fúj, tökéletes motoros időjárás. De!

Cimborád most szerzett motort és már gurulnátok egy jót, igaz? Az első úton inkább kísérd, figyelmesen, adj neki javaslatokat, amennyiben te már tapasztalt „lovas” vagy. Ne engedd el egyedül. Akár javasolj neki olyan embereket, akikről tudod, hogy megbízhatók és segítenek az új jövevénynek. Ha nagyon ellenkezik, és csak menne, mint a golyó, akkor beszéljétek meg, hogy kimentek egy olyan útra ahol lehet tempósabban haladni, úgy hogy nem zavar senkit. Így a motort is megismeri és kipróbálhatja magát.

„Húzzuk neki, jó idő van!”

Ilyenkor benned van a bugi. Csak húznád a gázt minden egyenesben és kanyarban, pedig lehet elfelejtetted, hogy eltelt pár hónap. Visszaszokni a motorra van akinek nem egyszerű. Neked lehet, de a szembejövő kollégának nem biztos. Gondolj bele, hány olyan ember lehet aki csak hosszú évek után ül fel újra a motorra (most gondolom most te is rázod a fejed, hogy „ilyen biztos nincs, hogy valaki kihagy egy szezont!” Pedig de! Többen is vannak akik bizonyos helyzetek miatt csak több év kihagyás után kerülnek újra motorra, ez lehet bármi, anyagi, egészségügyi, munka végett stb. Sajnos ezalatt az idő alatt már-már kikophatnak a motoros reflexek. Emiatt a körültekintő, még nagyobb figyelmet igénylő vezetés alap dolog! Figyeljünk egymásra, akkor is ha autósról van szó!

Tavaszi-nyári rajzás

Sajnos elterjedt az az általánosítás, hogy „úristen motoros”, „már megint ezek a motorosok” , „velük csak a baj van”, „veszélyesek” stb.. Ne adj alapot az ilyesféle mendemondáknak! Az autósok szintén elszoktak a motorosok „látványától”. A hirtelen, takarásból felbukkanó kis robogó vagy nagy sportmotor épp úgy képes meglepetést okozni az autósnak, mint egy kovászosuborka a karácsonyfa alatt. Ha egy kezdő autós ül a volán mögött akkor tudnod kell, hogy valószínűleg meg fog ijedni, és lehet nem lesz képes megfelelően lereagálni a helyzetet. Rengeteg autós van, aki már évek óta vezet, de valamiért nem alakult ki nála olyan reflex, térlátás, hogy az ilyen esetekben cselekvőképes legyen.

Változó útviszonyok

Egy tél alatt a fagyások által megváltozhatott az útfelület, amit annyira ismersz, mint a tenyeredet. Elég egy kisebb kátyú, ami az előző szezonban nem volt ott, és máris könnyen meglehet a baj. Az első pár utad a memorizálásról, az újra felfedezésről szóljon. Élvezd a jó időjárást, és figyeld meg a környezeted, ne pörögj túl! Amennyiben haverokkal, barátokkal mentek az még jobb lehet, ha egy-egy megállónál megbeszélitek a tapasztalatokat. Kikerülhető később akár minden egyes úthiba, melyeket lehet te nem, de barátod észrevett. Minden megállóban akár jegyzetet is készíthetsz arról, ami változott az előző szezonhoz képest. Ezeket összesítve otthon láthatod, hogy a sok hiba, egyenetlenség és egyéb motorosokra nézve nagyon is veszélyes „útdeformáció” megéri-e azt hogy a következő alkalommal is arra guruljatok.

Jó utat!