Motoros ruházat ápolása

2019-05-20 | salamon

motoros ruha ápolásaMotorosként az életed múlhat a ruhádon. A megfelelő védőfelszerelés elengedhetetlen kelléke a motoros életnek, így igyekszünk a legtöbbet kihozni belőle azzal, hogy színében-stílusában összeválogatjuk a megfelelő darabokat. Te mit teszel meg azért, hogy a ruhád a lehető legtovább nyújtson védelmet?

Minden motoros eltér egy picit szokásaiban a többitől. Van, aki (esetenként fűthető) garázsban, egy helyen tartja a motort és a motoros ruháit, míg van, aki külön szekrényben, vagy erre a célra készült ruhatárolón pihenteti a felszerelést. Akad, aki csak azzal foglalkozik, hogy eltüntesse róluk a bogarakat, míg mások egész szekrényt töltenek meg különböző ápolószerekkel. Eláruljuk, hogyan kellene kinéznie egy motorosruha-ápolásnak, legalább fél évente egyszer!

Csizmák és cipők

Nézd meg alaposan a lábbelid illesztéseit. Tartja még a varrás? Bírja még a tépőzár? Fogja rendesen? Megvan minden csat, jól működik a cipzár? Ha bármelyiknél hibát észlelsz, a lehető leghamarabb javíttasd meg, hogy továbbra is biztonságosan és kényelmesen motorozhass. A rosszul záródó, szakadt varrású csizma ugyanis a legkisebb esőben is beázik, valamint a menetszelet is jobban beengedi, ami nem túl komfortos. A csizmák és cipők felületét általános bőrtisztítóval törölgesd át alaposan, minden szennyeződést eltávolítva, majd permetezz rá bőrre való impregnáló spray-t, hogy segítsd a vízállóságát, és megnöveld az élettartamát. Kivehető béléses lábbelik esetén a bélést 3-4 havonta érdemes kivenni, és mosógépben kimosni. Ha voltak kisebb-nagyobb elázásaid út közben, hazaérve szintén érdemes beiktatni egy gyors belső mosást. Fix bélésű motoros lábbelikhez pedig kapható megfelelő fertőtlenítő és tisztító spray, ami segít megőrizni a csizma és a láb higiéniáját is.

Bukósisak ápolása

A bukósisak bélése ma már szinte mindegyik darabból kivehető. Csatold le a szivacsokat a rögzítési pontoknál, majd végezz rajtuk alapos, kézi mosást. Fontos, hogy ebben az esetben ne fordulj a mosógéphez segítségért, ugyanis a magas fordulatszámon a szivacsok elveszíthetik tartásukat, formájukat és elgyengülhetnek a varrások is. Keverj össze a kádban egy kevés, nem túl forró melegvizet némi mosószerrel, és áztasd bele a textileket. Ha úgy ítéled meg, hogy kissé foltosak itt-ott, mosószappannal bedörzsölt kézzel finoman masszírozd át az anyagot, majd alaposan öblítsd ki. Miután finoman megcsavargattad az egyes darabokat, és már nem folyik belőlük a mosószeres víz, tedd ki őket a napra száradni, és vedd kezelésbe a sisak héját.

Természetesen a nem kivehető bélésű sisakokat is ugyanúgy lehet tisztítani. Ebben az esetben mosószeres víz helyett jobb, ha sisaktisztító és fertőtlenítő spray-t alkalmazol.

Egy mikroszálas kendő segítségével könnyen és karcmentesen leszedheted a bogarakat és a különböző foltokat a sisak felületéről. A bukósisak külső részére ugyanaz a gyors wax fog kelleni, amit a motor fényezett felületeire használsz – egy száraz mikroszálas kendővel alaposan törölgesd át a sisakot, ezzel eloszlatva az ápolószert a felületén. Fontos, hogy a plexit ebből mindig hagyd ki! Azt külön leszedve, vagy vízzel, vagy speciális plexiápolóval tisztítsd, majd töröld csíkmentesre, mielőtt visszahelyezed. Érdemes a mozgó alkatrészeket szilikonspray segítségével kissé beolajozni, valamint a szellőzőjáratokat is megtisztítani a bogaraktól.

Bőr ruha és kesztyű

Az univerzális bőrtisztító krém/paszta a ruha és a kesztyű felületének ápolására és tisztán tartására is megfelelő. Bőr ruha esetén a bogarak és foltok eltávolítására se használj vizet, mosószert vagy szappant, ezek ugyanis szárítják a bőrt, ami kirepedezhet, megkophat. A motoros ruha belső, kivehető részeit nyugodtan bízd a mosógépre. A megtisztított bőrruhát fújd be impregnálóval – ezzel meggátolod, hogy az esőzések után hamar ráncosodjon a bőr.

Textil ruha és kesztyű tisztítása

Ha kivehető a protektor a cordura ruhádból, akkor nincs probléma, simán beteheted a dzsekit vagy a nadrágot a mosógépbe (természetesen kímélő programra!)

Ha nem kivehető, akkor a cordura ruházatot csupán kellemesen meleg, mosószeres/mosószappanos vízben ajánlott tisztítani, kézzel. A lágy protektorok ugyanis eldeformálódhatnak a mosógép dobjában, úgy pedig később nem nyújtanak megfelelő védelmet.

Szintén ajánlott a textil ruházatot napon szárítani, majd a tiszta külső felületet impregnálóval védeni a szennyeződések és az esővíz ellen.

Légy igényes a motorod mellett a motoros felszerelésedre is – fordíts elég időt a megfelelő ápolásra. Ne csak évente egyszer!