Motoros ruha és felszerelés – miért fontos a megfelelő méret kiválasztása?

2019-08-01 | salamon

Mostanában kezdenél el motorozni, és keresed a megfelelő védőöltözetet? Régi motoros vagy, aki újrakezdené a szenvedélyét? Esetleg szeretnéd, ha a párod is motorozna? Van néhány dolog, ami nagyon fontos a biztonságotok érdekében, éppen ezért szeretnénk, ha időben megismernétek őket.

Amikor azt mondjuk, biztonság, nem csak a közlekedés biztonságára gondolunk. Ahhoz, hogy valaki motort vezessen, nem elegendő csupán a forgalmi rutin, az elkerülő manőverek ismerete és alkalmazása. Egy sokkal egyszerűbb dologra gondolunk ilyenkor, amire sokan mások nem: a megfelelő motoros ruhára és védőfelszerelésre. A márka és a protektorok száma mellett pedig nagyon fontos az is, hogy ez tökéletesen passzoljon. Ne legyen túl nagy, se kicsi, és lehetőleg ne valakitől kölcsönbe kérd el, mert „erre a kis útra jó lesz ez is”, hanem tényleg a megfelelő méret legyen a megfelelő emberen.

A motoros ruha és a protektorok szerepe

Amikor motorra ülsz, legyél akár kezdő, akár veterán, sportoló vagy hétköznapi sofőr, vezető vagy utas, veszélynek vagy kitéve. Az autókkal, kamionokkal ellentétben körülötted nincs kasztni, ami megvédene, így egy kisebb koccanás is több sérüléssel jár számodra, mint egy kis fényezés az autó lökhárítóján – főleg akkor, ha nem viselsz megfelelő méretű és minőségű védőfelszerelést.

Azt, hogy bőrt, textilt, vagy csak farmert és protektort viselsz, egy másik téma, azonban egyvalami mindben közös. Azokat a törékeny, illetve lágy részeidet védik egy esetleges esés/ütközés során, amelyek a legnagyobb veszélynek vannak kitéve, illetve amelyek létfontosságúak az életben maradásodhoz. Ilyen például a veséd, a gerinced (és a benne lévő velő), a térdkalácsod, az alkarcsontod, a könyököd, és a sípcsontod. Ezek csak azok, amik a legtöbb motorosruhában védelmet élveznek – emellett számos különböző protektort találhatsz még, amellyel kiegészítheted a védelmedet.

A megfelelő méret fontossága

Biztosan veled is volt már, hogy annyira akartál egy farmert/ruhát, hogy nem érdekelt az a pár centi plusz bőség, hiszen van öv is a világon, és fittyet hánytál a túl hosszú pántra, mert egy minimális változtatással magadra tudod igazítani, vagy egyébként is: ki nézi? Nos, amikor motoros ruhát, protektort mész vásárolni, az ilyen gondolatokat már út közben ki kell zárnod a fejedből!

A motoros ruháknál fontos, hogy tökéletes legyen a szár- és az ujj hossza,  mert csak így tud pontosan illeszkedni a csizmádba és a kesztyűdbe, amikor elindulsz, ezzel csökkentve a beázás esélyét egy nyári zivatarban. De még fontosabb, hogy csak így lesznek a helyükön a protektorok! Ezekben a textil- vagy bőrruhákban ugyanis az esetek többségében fixen egy helyre van varrva (vagy legalábbis beszorítva) a protektor – oda, ahol lennie kell ahhoz, hogy rendesen ellássa a funkcióját. Ha tehát szerinted nem baj, hogy a nadrág szára 10 centivel hosszabb, a kabát ujja pedig nem ér el a csuklódig, azzal azt kockáztatod, hogy a protektorok is máshol lesznek a testeden motorozás közben, így nem védik majd (teljesen) a csontjaidat és a létfontosságú szerveidet.

Hogyan válaszd ki a megfelelő méretet?

Ha még egyáltalán nem tudod, mik a méreteid, érdemes rászánnod egy napot, és felpróbálni több különböző motorosruhát. Amikor a nadrágot próbálod, próbálj hozzá olyan csizmát, amid már van (vagy amilyen szeretnél). Ülj fel a motorodra, vagy ha erre nincs lehetőséged, próbáld meg olyan szögben hajlítani a lábad, mint amilyenben a motorodon ülve van. Ebben a pozícióban simíts végig a combod oldalán és a térdeden – érezned kell, hogy ott vannak a protektorok. Ha letérdelsz, a térdkalácsodon tudnod kell „hintázni” egyet, hiszen a protektor ívesen idomul a csontjaidra. Amikor kabátot próbálsz, próbálj hozzá kesztyűt is, illeszkedjenek egymásba a csuklódnál. A könyökprotektor, ha behajlítod a karod, egyenletesen feküdjön rá a csontodra, a gerincprotektor pedig tapadjon rá szépen a hátad vonalára, teljesen lekövetve azt.

Ne felejtsd el, az online rendelés is akkor működik 100%-osan jól, ha előtte az adott típust felpróbáltad – mivel gyártónként, de típusonként is eltérhet a motoros ruha méretezése. A megfelelő méretű motoros ruha, illetve a protektor nem csak a csontok, de az ízületek védelme miatt is fontos. Az ízületek pedig nem csak tavasszal és ősszel, de a nyári menetszélben is megfázhatnak – viseld hát gondját a saját testednek, minden alkalommal, ha motorra ülsz!