Mit pakolj be egy nagy túrához?

2019-06-11 | salamon

Még javában zajlik a motoros szezon. Csiripelnek a madarak, dübörögnek az utakon a sportdobok. Te kitaláltad már, hová mész még idén? És azt tudod, mit pakolj be egy nagy túrához?

A legtöbbünknek fejben már van egy mindenképp-vidd-magaddal listája, ha motorozni indul. Azt azonban, hogy mit kell és mit érdemes magaddal vinned egy hosszabb túrára, kevesen tudják rutinból. Éppen ezért összegyűjtöttük neked a legfontosabbakat, hogy a túra alatt se málhás szamárnak, hanem szabad motorosnak érezhesd magad. Készítsd a jegyzetfüzeted!

Az alap motoros felszerelés

Természetesen az, amiben elindulsz: protektoros motoros ruha (nadrág + kabát, vagy egyberészes). Az, hogy bőr vagy textil, az egyéni ízlés kérdése. A ruhához jól illeszkedő motoros csizma, tiszta bukósisak, és egy pár kesztyű. Ezek azok, amik biztosan rajtad lesznek indulásnál.

Emellé be kell még pakolnod egy váltókesztyűt: ha esetleg eláznál, legyen nálad száraz, vagy ha fázik a kezed, legyen egy melegebb is. Szükséged lesz még egy esőruhára, mert sosem tudhatod, mikor kap el a zivatar, elázva vezetni pedig nem komfortos, és nem is egészséges hosszútávon – lásd múltkori cikkünket. Jó, ha viszel magaddal egy szett aláöltözőt is, a hűvösebb napokra, valamint egy feszes motoros láthatósági mellény is jól fog jönni, ha szürkületben vagy utána is motorozol.

A motorodnak kelleni fog egy alap szerszámkészlet, ami a legegyszerűbb, útszéli sos-javításokra elegendő, emellett érdemes magaddal vinni kis flakonban tartalék olajat, és egy tartalék belső sem árt, defekt esetére. A gyorskötöző és a WD-40 pedig alap, hiszen tudjuk, hogy ezek kombinációjával minden műszaki hiba könnyedén orvosolható:)

Természetesen az egész túra alapja, hogy a motorod átnézve, műszakilag rendben, jó gumikkal haladjon az irányításod alatt. Ha ez nincs meg, inkább halassz, minthogy baj történjen!

Az „ember vagyok” felszerelés

Gondolom, a túrádnak lesz célállomása, illetve közben is megállsz majd itt-ott, akár több napra is. Erre az esetre szükséged lesz a „nemmotoros” dolgokra is. Ilyen például a váltás ruha. Tapasztalatok alapján a 2-3 napra elegendő ruhánál nem kell többet vinned, ez megfelel 2-3 hétre is, ha viszel magaddal mosógélt, és tudsz hol mosni.

A lényeg, hogy a váltás ruháid között legyen

  • egy szett a nagyon meleg napra,
  • egy borúsabbra,
  • és egy a totális káoszra.

Legyen nálad pulóver, és egy tartalék hosszúujjú, valamint fehérnemű és zokni. Motoros csizmában nem mászkálhatsz egész nap, így szükséged lesz egy olyan sportcipőre, amit könnyedén el tudsz csomagolni és nem foglal sok helyet. Emellett egy strandpapucs is kelleni fog, a nyilvános fürdőkben és a strandokon is jól jön.

A piszkos anyagiak

Alap, hogy legyen nálad készpénz, de ne túl sok. Útközben meg fogsz állni néha enni-inni, illetve tankolni is. Autópálya-matricát jó, ha előre veszel, amennyiben szükséges. A szállásodat is érdemes előre kifizetni, ha azonban nincs rá lehetőség, ezzel is számolj a büdzsé összerakásánál. Ami még nagyon fontos: készülj fel a legrosszabbra! Legyen nálad némi tartalék a bankkártyádon, mert bármi megtörténhet. Itt tudsz ingyenesen devizaszámlát is nyitni saját bankkártyával, amivel tudsz spórolni, és biztonságos is: www.revolut.com

Kütyük és a technika

Bármennyire igyekszünk tenni ellene, a technika nélkül sokszor el vagyunk veszve. Fontos tehát, hogy legyen nálad egy nagyteljesítményű power bank, egy mobilis akksi, ami kibírja legalább a két szállásod közti időt, ha tölteni kell a telefonod. Vidd magaddal a megfelelő kábeleket: általában a telefontöltő kábele, de ha GPS-t külön használsz, annak a kábelét is csomagold el. Tehát telefon, telefontöltő, GPS (ha van), GPS töltőkábel, power bank.

Ha szeretnél külön fényképezőgépet is vinni, pakold össze a legszükségesebbeket, majd nézd meg, hogy befér-e még. Ha van sisakkamerád, természetesen annak a töltőjét se felejtsd otthon!

Tisztálkodás

A törülköző, fogkefe, fogkrém, tusfürdő (nőknek sampon, ha elfér, akkor balzsam is) alapfelszereltség. Érdemes beszerezned egy adag kis flakont és ebbe kiporciózni a tisztálkodószereket, hiszen a motoron ritka kincs a pakolóhely!

Emellé jó, ha viszel magaddal naptejet (az arcodat se felejtsd el bekenni, a plexi mögött is csúnyán le lehet égni!). Mosógélt egy kis tubusban pakolj be, nincs szükség a teljes ötliteres kiszerelésre, ellenben a kevés ruhádat többször tudod mosni. Ha a szálláson nem is, úton-útfélen találhatsz nyilvános mosodákat.

Egyéb:

Ha nincs előre lefoglalt szállásod, vagy kételkedsz a minőségben, jó, ha van nálad hálózsák. Így bárhol, bármikor el tudsz aludni kényelmesen. Ha tudod magadról, hogy szeretsz strandolni, napozni, vigyél magaddal fürdőgatyát/ruhát is.

+1) Fontos tanácsok a pakoláshoz:

Az iratokat tárold visszazárható nejlonzacskóban, a száraz ruhákat egy másikban, a fehérneműket, zoknikat egy harmadikban, valamint a krémes-folyós dolgokat is jó, ha külön zárod egy ilyen csodanejlonba. Így mindened megóvod, ha esetleg az egyik kifolyik, vagy elkap egy nagyobb zápor.

A hosszú túra lényege, hogy szellemileg és fizikailag Te magad is rendben légy: egyél és igyál megfelelően, ha kell, többször keveset. Ismerd a határaidat, ha elfáradsz, állj félre és pihenj! Sose húzd a tankolást és a mosdóhasználatot a szivató utolsó erejéig, hiszen ismeretlen tájakon nem tudhatod, mikor jutsz legközelebb benzinkúthoz, elakadni és szorongani pedig külön sem mókás, hát még együtt.