Mire figyelj, ha esőben motorozol?

2019-04-28 | salamon

Elkapott egy nyári zápor? Vagy napokig tartó szakadó eső kíséri a nyári túrádat? Ez még nem kell, hogy tönkretegye a motorozást! Összeírtuk, mik a legfontosabb tudnivalók és a leghasznosabb tippek, ha esőben is húzod a gázt!

Mire figyelj, ha esőben motorozol?

Mi, motorosok tudjuk, hogy az időjárás csalóka. Amikor hétágra süt a tavaszi nap, akkor is érdemes vinni egy plusz pulóvert, mert a motoron már hűvősnek érződik a kellemes idő. Az esőben való motorozás fortélyai azonban sokak számára ismeretlenek – ebben próbálunk most egy kicsit segíteni.

A motorozásnak, mint tudjuk, rengeteg ágazata van, ebből a sokféle stílusból pedig csak néhányan találkoznak gyakran esővel – általában azok, akik hosszabb túrákra is elmerészkednek. Persze, megesik, hogy a sportmotorost elkapja a friss nyári eső, de azt hamar kiheveri. Most arról fogunk beszélni, mire figyelj, ha hosszabb ideig, akár napokig motorozol szakadó esőben.

Védd magad!

Az első és legfontosabb dolog, hogy saját magadat komfortosan és szárazan tartsd. Ha nem érzed magad kényelmesen a motoron, rád tapad a nedves ruha, vagy azon aggódsz, mennyire tette már tönkre a víz a bőrruhádat, akaratlanul is csökken a figyelmed az út iránt. Ez az, amit egyetlen motoros sem engedhet meg magának. Ha bőrruhában indulsz túrázni, minden esetben szoríts helyet a táskádban egy esőruhának, amelyet gyorsan magadra kaphatsz akár az út szélén is, amikor látod a felhőket gyülekezni. Nem véletlen, hogy a túramotorosok többsége cordurában indul útnak – a textil motoros öltözékből ugyanis kapható vízálló változat, ami szellőző részekkel is rendelkezik. Így a meleg napsütésben kényelmes viselet, kellően aláöltözve pedig esőben is szárazon tartja a tested. Persze, ehhez elengedhetetlen a szintén vízálló csizma és kesztyű is, ami jól illeszkedik a ruhádhoz.

Készülj fel az apokalipszisre

Találkoztál már olyan zuhéval, ami után úgy érezted magad, mint akit megmerítettek egy medencében? Nos, az ilyen esők, széllel kombinálva erősen próbára teszik még a vízálló ruhákat is. A kellemetlen didergés, a megfázás és az ízületi gyulladások elkerülése érdekében hosszabb túrákon legyen nálad mindig váltás zokni, alsónemű és ruha. Az átázott csizmába száraz zoknival nincs értelme visszabújni: köss egy nejlonzacskót a lábadra, mielőtt ismét belebújsz a csizmádba! Ha csak néhány órás esőzésről van szó, folytasd így az utad a szállásig, ha azonban az előrejelzések is apokalipszist hirdettek, vegyél ki a közelben egy szobát, fürödj le és szárítkozz meg alaposan – az egészséged fontosabb bárminél.

Vezess technikásan

Az esővíz, mikor először éri az aszfaltot, a rajta lévő porral vegyülve nyálkássá teszi az utat. Az eső kezdetekor egy egyenes, jól belátható szakaszon lassíts le, és kis tempóval kezdd el finoman tesztelgetni a hátsó féket. Még itt tapasztald ki, mennyire tapad a gumid és hogy reagál a motor a kisebb-nagyobb fékezésekre.

  1. Amikor esős aszfalton kanyarodsz, még a kanyar megkezdése előtt fejezd be a fékezést és egyenletes gázzal vedd be a kanyart. Kevésbé döntsd be a motort, mint amennyire száraz úton tennéd.
  2. Amikor kiérnél a kanyarból, finom átmenettel, lassan gyorsítsd fel a motort, ne adj hirtelen gázt.
  3. Ha macskakővel, felfestéssel, csatornafedéllel fehér aszfalttal vagy falevelekkel találkozol a nedves aszfalton, vezess még óvatosabban, ezek ugyanis fokozottan csúszásveszélyesek ilyenkor!

Az utadat kényelmesebbé teheted, ha a bukósisakod plexijét lekezeled párásodást gátló spray-vel, ha beszerzel egy markolatfűtést, illetve, ha kitapasztalod, hol véd kevésbé a motorod plexije (ha van) és ott megerősíted a védelmet a szél és az eső ellen. Ha még sosem motoroztál esőben, egy vezetéstechnikai tréning elvégzése hatalmas segítség lehet az alapvető rutinok elsajátításában!