Hogyan válassz bukósisakot? 5 + 1 szempont a biztonságos választáshoz

2019-09-10 | salamon

A bukósisak az egyik legfontosabb védőfelszerelésed – és bár minden más protektor viselése a kedvedre van bízva, a megfelelő bukósisak hiányáért bizony a rendőrség is büntet. Ha most állsz a vásárlás küszöbén, adunk néhány tanácsot, ami mentén elindulhatsz a tökéletes kobakvédő felé.

A motorozás drága hobbi, de ahogy az élet más területein, úgy itt sem igaz, hogy a drágább felszerelés automatikusan jobb is lesz. Számos tényezőtől függ, mitől lesz az adott bukósisak jó vagy rossz számodra – ezen tényezőket gyűjtöttük neked össze.

5+1 kérdés a tökéletes bukósisak kiválasztásához

1. Milyen célra keresel bukósisakot?

A funkcióját és a kialakítását tekintve nem mindegy, milyen célra veszel bukósisakot. Egy crossmotorhoz például nem véletlenül van cross sisak: olyan védelmet nyújt, ami a sporthoz szükséges és elengedhetetlen. Egy endurohoz vagy supermotohoz attól függően érdemes zárt vagy cross bukósisakot venned (esetleg enduro sisakot, ami a kettő ötvözete), hogy hol szeretnéd többet használni: közúton vagy terepen? Túrázáshoz és sportmotorokhoz zárt vagy felnyithatós sisakra lesz szükséged, míg a robogóra vagy kisebb motorra elég lehet a nyitott sisak is.

2. Kényelem és biztonság kéz a kézben jár

Ha már megvan a stílus, jöhet a méret: típuson belül is nagyon figyelj arra, hogy a sisakban lévő szivacs bélés kényelmesen támassza az arcod. Akkor jó, ha egyfajta „mókuspofit” kölcsönöz neked azáltal, hogy az arcpárnáidat feljebb tolja – így védi a csontjaidat és a koponyádat egy esetleges esés következtében a súlyos sérülésektől.

Fontos azonban, hogy ez a kellemes szorítás ne menjen át fájdalmasba! Ha nyomja a homlokod, az állkapcsod vagy a fejed tetejét, akkor bizony kicsi a sisak, így pedig vezetés közben nem az útra, hanem a kellemetlenségekre fogsz figyelni, ezáltal könnyebben kerülhetsz veszélyes helyzetekbe.
De túl nagy se legyen: ha a szivacsok nem illeszkednek a fejedhez, nem is védik azt megfelelően.

3. A rögzítés

A bukósisakoknak két típusú rögzítése lehet: csatos vagy dupla D gyűrűs. Természetesen rád van bízva a választás, közúton nincs megszabva, melyiket kell viselni. Ha viszont versenypályára készülsz, ott több okból is csak a dupla D gyűrűs szíj az elfogadott. A csatos változatnak számos hibalehetősége van, amit a dupla D már kiküszöböl: ilyen például az esés miatti esetleges törés (ha a csat rosszul törik el, és rászorul, nehezebben lehet levenni a sérültről a sisakot, ami sok esetben életveszélyes késedelem is lehet), de a hirtelen erőhatás miatt ki is lazulhat, elengedheti a szíjat. Ezzel ellentétben a dupla D gyűrűs szíjat csupán át kell húznod a két karikán, meghúzni annyira, hogy fixen tartsa a fejeden a sisakot, és ez a két fém kapocs nagy felülettel, egyfajta reteszként működve fogja leszorítani az állad alatt átvezetett szíjat, ameddig kell. Egy esetleges baleset során azonban a segítségedre érkezőknek (vagy neked magadnak) összesen két mozdulatába kerül kioldani a pántot és levenni rólad a bukósisakot.

4. Törésteszt

Különböző gyártók és motoros portálok foglalkoznak töréstesztekkel, vagy azok összegzésével, egymás mellé állításával és véleményezésével. Fontos, hogy mielőtt megveszed a kiszemelt sisakodat, nézz utána, milyen eredményekkel végezte el az adott típus a törésteszteket – ebből tudhatod, mennyire fogja védeni a fejedet egy esetleges balesetnél.

5. Büdzsé

Bár a motorsport drága hobbi, nem elvárható, hogy mindenki a legújabb kiadású, legdrágább sisakokban flangáljon. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a biztonságról is le kell mondani. Szerencsére a bukósisak gyártó cégek gondolnak a mezei felhasználókra is, így több árkategóriában is mozognak a bukósisakok, vegyes minőségben. Alapvetően elmondható, hogy egy jó bukósisakra minimum 50.000 forintot érdemes rászánni – jó esetben ez 5 évet kibír balesetmentesen, akkor nem is olyan drága, igaz? Érdemes távlatokban gondolkozni, amikor meglátod a sisak árát!

+1 Extrák

Az, hogy a bukósisakodba milyen extrák kerüljenek, már csak a te kényelmedet szolgálják – bár sokuknak nagy szerepe van a biztonságos vezetésben is. A beépített, gombnyomásra lecsapódó napszemüveg és a páramentesítő plexi például nem csak a kényelmet, de a biztonságot is szolgálja, míg a beépített hangszóró és mikrofon csupán kényelmi kiegészítő.

Számos extra van, amivel egy bukósisak rendelkezhet, így azt tanácsoljuk, írd össze azokat, amikre feltétlenül szükséged van, és keress elsősorban olyan bukósisakokat, amik ezekkel rendelkeznek. Ha ez megvan, tovább tudod őket szűrni forma, rögzítés, szín, design, és árkategória alapján, míg ott állsz majd a tökéletes, neked való sisakkal a fejeden.