Hogyan motorozz télen?

2019-12-03 | salamon

Biztonságos motorozás télen

A szezon vége kifejezés sok motoros számára nevetséges fogalom, hiszen munkájukból vagy elhivatottságukból adódóan nem csak tavasztól őszig, de télen is motoroznak. Úgy döntöttél, kipróbálod, milyen az, télen is motorral jársz munkába? Összegyűjtöttünk pár dolgot, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonságosan motorozhass a hidegben.

Télen jóval több veszély leselkedik az utakon motorozókra, mint nyáron, és nem csak a csontig hatoló hidegre gondolunk. A téli motorozáshoz a szükséges kellékek mellett jó adag elhatározásra és egy kevés őrültségre is szükséged lesz. Utóbbiakkal nem szolgálhatunk, jó tanácsunk viszont van bőven, úgyhogy össze is gyűjtöttük neked őket.

1. Ügyelj a komfortra

A saját kényelmed legyen az egyik legfontosabb, hiszen a kellemetlen dolgok mind a vezetésről, az útról vonják el a figyelmed. A motor és a ruhatárad téliesítése nem olcsó mulatság, ezért csak akkor éri meg igazán, ha több tél átmotorozásán is gondolkodsz.

Fontos, hogy legyen egy funkcionális méretű plexid, ami a téli latyakot, esőt és sarat nem engedi az arcodba csapódni, és ami mögé be tudsz húzódni, ha túl fagyos a menetszél.

A markolatfűtés sem ördögtől való dolog ám, sőt, kifejezetten hálásak érte azok, akik rendszeresen motoroznak télen. Amikor arra figyelsz, mennyire zavar a hideg eső a plexiden, hogyan oldd fel a hidegtől begörcsölt ujjaidat anélkül, hogy elengednéd a gázt, az mind-mind elvesztegetett idő és fáradtság, amit a biztonságos vezetésedtől vonsz el. Add meg magadnak azt a komfortot, amire szükséged van ahhoz, hogy télen is 100%-osan az útra, a közlekedés többi résztvevőire és a következő manőveredre tudj figyelni motorozás közben.

2. Védd a tested

Amikor védelemről beszélünk a motorozás kapcsán, természetesen az esetleges balesetek okozta sérülésektől próbálunk megóvni elsődlegesen. A téli motorozás azonban más, elsőre kevésbé fájdalmas veszélyeket rejt magában. A folyamatos hideg menetszél észrevétlenül hatol át a ruhádon, és amit te pillanatnyi kellemetlenségnek élsz meg, az a háttérben aktívan tevékenykedik még az után is, hogy felmelegedtél. A „csontig hatoló hideg” kifejezés okkal született meg: amikor megfelelő öltözet nélkül motorozol a téli hidegben, azt bizony megsínylik az ízületeid.

Lehet, hogy ezt azonnal érzed majd, de lehet, hogy csak évek, évtizedek múlva – ez a genetikád függvénye. Mindenesetre szerintünk jobb előre gondolkodni, és alaposan felöltözni, mielőtt télen motorozni indulunk.

  • Remek aláöltözőket lehet kapni, amiket meg sem érez magán az ember, úgy simul a testére, mégis óvja a maró hidegtől a ruhája alatt.
  • A főbb részeid, mint a veséd és a gerinced, valamint a térd- és könyökhajlatod védelme érdekében mindig legyen rajtad a megfelelő protektor. Ez az esetleges balesetek miatti sérülések mellett a hidegtől is óv.
  • Akár van markolatfűtésed, akár nincs, érdemes beszerezned egy vastag, vízhatlan téli motoroskesztyűt, a megfelelő protektorokkal, hiszen az ujjaidban lévő ízületek is megszenvedik ezt a sportot.
  • A megfelelő maszk, vagy körsál, ami védi a nyakadat, szintén elengedhetetlen, ahogyan a hozzá tartozó, jó minőségű sisak és motoros felszerelés is.

3. Figyelj a változásokra

Már nem nyár van, nem meleg az aszfalt, sőt, egyenesen csúszós, hideg, nyálkás, nedves, ráadásul úthibákkal is bőszen tűzdelve van. Emellett a közlekedés általános résztvevői, az autósok és a tömegközlekedési eszközök sofőrjei kezdik megszokni, hogy nincs, vagy alig van motoros az utakon, így helyettük is neked kell figyelni. Figyelned kell arra, jól látják-e, hogy érkezel, észrevették-e a kanyarodási szándékod, tudják-e, hogy mögöttük haladsz és éppen kikerülnéd őket.

Gondoskodj a saját biztonságodról azáltal, hogy képzed magad: számos vezetéstechnikai tréning készít fel arra, mit tegyél, ha a vizes úton kicsúszik a motor hátulja, ha hirtelen kivágnak eléd, valamint megtanítanak, hogyan vészfékezz anélkül, hogy baleset lenne a vége. Legyen szó bármilyen váratlan manőverről, neked tudnod kell nem csak fejben, de testben is azonnal reagálni, ezt pedig csak sok gyakorlással érheted el. Ha elhatároztad, hogy télen is motorozni fogsz, az összes figyelmed szenteld az útnak és a motorodnak.

Természetesen a téli motorozás elengedhetetlen feltétele, hogy a motorod műszaki állapota is alkalmas legyen a téli közlekedésre. Válassz az időjárási- és útviszonyoknak megfelelő gumit télire, tartsd rendben a kopóalkatrészeket, és a legfontosabb: tudd, hogyan fog a féked a téli hónapokban.