Hogyan motorozz ősszel?

2019-10-22 | salamon

A „szezon vége” kifejezést mindenki másképp fogadja. Van, aki csalódottan, van, aki beletörődve, és van, aki visszakérdez, hogy ugyan, mi az? Mások vagyunk, mások a szokásaink és a motorozási stílusunk, egy azonban biztos: amíg ilyen kellemes a vénasszonyok nyara, nem szívesen tesszük el a motort. Felmerül tehát egy fontos kérdés: hogyan motorozzunk ősszel?

Az őszi idő becsapós: a nap melege néha még éget, de közben az idő valójában hűvös. Ezt nem sétálva, vagy az ablakban állva fogod érezni, hanem menet közben is. Az időjárás azonban nem csak a testedre, de a környezetedre is hatással van. Eláruljuk, hogyan motorozz ősszel, mire érdemes figyelned!

Védd magad!

Nem csak a sérülések ellen… Bár nyáron is fontos a megfelelő védőfelszerelés, ősszel már nem csak az esetleges balesetekre kell felkészülnöd. Az ízületeid, ha még nem is érzed, fáznak már ebben az időben, a felfázás pedig nem (csak) női betegség. Ha ősszel motorozni mész, gondoskodj róla, hogy a veséd, a térded, csuklód, könyököd, a hátad és a mellkasod védve legyen a hideg (menet)széltől és annak káros hatásaitól.

A réteges öltözködés alapja egy jó aláöltöző, valamint a polár ruhadarabok – ha még nincs, mindenképp szerezz be néhányat! Ezekre jöhetnek a már megszokott kedvenc védőfelszereléseid. Mindegy, hogy krossz-, bőr- vagy textilnadrágot húzol magadra, esetleg farmert, arról mindenképp gondoskodj, hogy az ízületeidet ne csak a pár réteg ruha, de protektor is védje.  A könyököd, alkarod, a térded mindenképpen legyen védve, és jó, ha egy külön vesevédőt is magadra csatolsz a kabát felhúzása előtt.

A megfelelő út- és látási viszonyok

Valószínűleg te is rengetegszer hallod ezt a kifejezést, de nem csak a rendőrök szájából fontos. Ősszel gyakoriak a kisebb-nagyobb zivatarok és a hűvös idő miatt tovább is marad nedves, csúszós az út utána. Mielőtt nagyobb sebességű manőverbe kezdenél, próbálgasd meg a féket, a tapadást, nézd meg, milyen hirtelen helyzetre hogyan reagál a motorod – és csak annak tudatában indulj el. Tudd, hogy mások is vannak az úton, olyanok is, akik esetleg nincsenek tisztában a saját gépjárművük reakcióival. Tarts tehát nagyobb követési távolságot, mint nyáron tetted, kerülj egy kicsit nagyobb ívben, és figyelj egy kicsit még jobban azokra, akik veled együtt közlekednek az úton. Ha szemből tűz a lemenő nap, lassíts egy kicsit jobban, mint nyáron tennéd – élesebb már a kontraszt a fény és az árnyék között az utolsó napos órákban, így nagyobb az esélye annak is, hogy nem látsz meg valamit, amit kellene.

A legfontosabb azonban, hogy fejben tisztázd magaddal: már nem nyár van, nem 35 fok, és te sem motorozol minden nap (kivéve, persze, ha ez a munkád). Légy óvatos, körültekintő, és acélozd meg a figyelmed az utakon, ha ősszel motorozol, hiszen téged is hazavárnak!