Hogyan motorozz a városban? Túlélési tippek a szezon hátralévő részére

2019-10-05 | salamon

Most lett csak meg a jogsid, vagy korábban nem vezettél még nagyvárosban? Összegyűjtöttük neked, mennyivel több dologra kell figyelned a városi forgalomban motorozva, mintha csak autópályán vagy kisebb településeken közlekedsz.

A lakóhelyedtől nagyban függ az is, merre és milyen gyakran motorozol. Ha még sosem jártál nagyvárosban a motoroddal, olvasd el, mikre fontos figyelned az út során és a mindennapi városi közlekedésben mielőtt útnak indulnál!

Sokrésztvevős játék

Míg egy faluban vagy kisvárosban általában kétsávos utakon közlekedhetsz, addig a fővárosban nem ritka a kétszer három sávos út sem. Ebből sok esetben az egyik sáv a buszsáv, melyet te motorosként igénybe vehetsz, de ne lepődj meg, ha a taxikkal is osztoznod kell rajta.
Jóval többen laknak nagyvárosban, és az ott lakók nagy többsége autóval jár, továbbá az agglomerációkból is ömlenek be az autók – számíts telített utakra és a legkülönfélébb vezetési stílusok kavalkádjára.

Légy résen!

A KRESZT nem árt újra áttanulmányozni, mielőtt vezetni indulsz a városban, különös figyelmet szentelve a bonyolult szituációknak. Egy városban számos olyan helyzettel szembesülhetsz, amit ugyan megtanultál egyszer, de nem volt lehetőséged rutint szerezni benne.  Fektess hangsúlyt a villamosokkal való találkozásra (emlékszel még, mikor kinek van elsőbbsége?), a kétsávos körforgalmakra, valamint nézd ki előre, milyen útvonalakon szabad közlekedni a városban, hogy elkerüld a kellemetlen pénzbüntetéseket.

Mindamellett, hogy a szabályokon újra átrágod magad, nagyon figyelj menet közben arra is, hogy a több sofőr több figyelmetlen embert is jelent: mindig bizonyosodj meg róla, hogy látnak téged, tudják, hogy jelen vagy, mielőtt előzésbe vagy kanyarodásba kezdesz. A városban rengeteg busz és troli közlekedik, ha pedig egy ilyen nagy jármű előtt mész, egy másik sofőr könnyen eshet abba a hibába, hogy csak a méretes buszt látja meg, és kifordul – esetenként éppen csak centikkel előtted.

Motoros a sorok között

Bizonyára te is ismered azt a szabályt, ami szerint az álló gépjárművek közt elhaladhatsz motorral, amennyiben elegendő helyed van hozzá. A fővárosban ezzel a kiskapuval bánj csínján, ugyanis rengeteg a rutintalan sofőr, valamint a sajátos vezetési stílussal rendelkező robogós futár, akik nem sorolnak be mögéd. Ők, ha látják, hogy te elindultál a sor egyik oldalán, simán bevágnak a másik oldalon és végigszántják a sort, nem törődve azzal, hogy az előle kitérő autósok akár éppen rád húzhatják a kormányt. Fordított esetben, ha már látsz egy motorost a sorok közt evickélni, te is jobban teszed, ha mögé sorolsz be, ketten egyébként is eredményesebben hívjátok fel magatokra a figyelmet.

Úthibák és bonyolult kereszteződések

Minél nagyobb a város, ahol motorozol, annál nagyobb az esélye, hogy lehetetlen helyzetekkel találkozol: olyan kereszteződésekkel, ahonnan szinte képtelenség átjutni az utcát keresztező főúton, ahol nem elég a keresztbe haladó forgalomra figyelned, de másik két helyről is érkezhet feléd jármű.

Ha a piros lámpáknál a sor elejére szeretsz állni, bizonyosodj meg róla, hogy kellőképpen leér a lábad a motorról, ugyanis a nagyobb igénybevétel miatt sok helyen előfordulhatnak váratlan mélyedések.