Éjjeli motorozás és ami mögötte van

2019-04-29 | salamon

Megesett már veled is, hogy elindultál valahova -egy jó nagy körre haverokkal, vagy csak egyedül- és nyakon csípett az este? Pár tipp mire érdemes figyelni, hogy elkerüld, vagy legalább felkészülj az ilyen esetekre.

Felkészülés

Ugye mondanunk sem kell, hogy a motorozás során érdemes egy kis motyót magaddal vinni. Ez lehet egy oldaltáska, hátizsák vagy egy tartódoboz melybe bepakolsz. Amit biztosan magaddal kell hogy vigyél az a jogsi, kulcsok, telefon. Ugye ez nem is olyan sok cucc? Így akár egy övtáskában is elférnek. De ne feledd! Lehet, hogy utolér az este. Mivel egy hosszabb motorozásra készülsz, legyen nálad készpénz, és kártya is. Szóval ha átmennétek idegenbe ott valószínűleg bukó a forint. Így jó, ha van nálad kártya. Sőt, nem árt, ha több kártyád is van. Norvégiában pl. dombornyomott kártya nélkül problémák lehetnek. Van ahol még a nyilvános toaletthez is az kell. Itt tudsz pl. számlát, és ingyen dombornyomott kártyát igényelni: http://revolut.com. Emellett egy palack víz, kéztörlő, wc papír amiket érdemes lehet elraknod. Ennyi dologhoz már jobb lenne egy motoros hátizsák mely vízálló vagy legalább vízlepergető bevonattal ellátott. Webshopunkban széles választékot találhatsz: https://www.salamonmotor.hu/termekkategoria/turafelszereles/

Ami még fontos lehet számodra

Egy sportcipő, nadrág, póló, pulóver vagy olyan ruházat melyben szívesen mozogsz, ha leteszitek a motort és kimennétek felfedezni az éjszakai életet.

Az éjszakai motorozás veszélyei

Rengetegen vannak, akik még nem ültek motoron sötétben. Az az ember, aki motorozott este -amikor tényleg csak refivel látsz- az tudja, hogy nem ajánlatos gyakran végezni ezt a formát. Mert a motorozás nem éjszakai vezetésre lett kitalálva. A rengeteg zavaró tényező, a fények, a beláthatatlan vakfoltok mind egy-egy veszélyforrás egy motoros számára. Amire napközben könnyedén látsz vagy észreveszel, az a sötétben nem lesz egyértelmű. Egy úthibát valószínűleg csak az utolsó pillanatban fogsz megpillantani, és ha jól csináltad akkor csak átmész felette, de ha nem akár a motort is megdobhatja.

Itt még akkor nem is beszéltünk arról a veszélyhelyzetről, melyet egy hirtelen feltőnő útakadály képes okozni. Legyen az vad vagy egy leszakadt faág, melyet valószínűleg csak az utolsó pillanatban fogsz észrevenni. Talán vad esetén annyi szerencséd lehet, hogy elugrik (bár általában fényt látva „lefagynak”). Viszont a kidőlt, leszakadt fadarab az már más tészta. A sötét színével beleolvad az éj fekete színeibe, amibe ha belemész akkor csak reménykedhetsz hogy van annyira elkorhadt hogy szétesik, és te valahogyan megúszol egy hatalmas repülést. Mindig próbálj előre gondolkodni, mint ahogyan motorozás közben is azt nézed merre mész. Tehát a tempót csökkentsd éjjel.
A helyzet adja magát, neked csak mérlegelned kell. Megállsz egy meghitt kis panzióban, ahol betolsz egy finom gulyást, egy csirkepaprikást egy pohár ital kíséretében majd jól kialszod magad és másnap újult erővel folytatod a kalandot, vagy megszenvedsz egy éjszakai utat és kockáztatod az életedet. Szeretteid mindig hazavárnak!