A legveszélyesebb motoros utak Magyarországon

2020-01-12 | salamon

Mitől lesz egy út motoros út? Mi alapján dől el, hogy veszélyes-e az adott útszakasz a motorosokra és melyek ezek az utak vagy útszakaszok Magyarországon? Ezeket a kérdéseket boncolgattuk nektek ma.

Hamarosan újra itt a szezon, nemsokára ismét felbőgnek a motorok, megtisztulnak a bőrruhák, és ismét csizmák sarkának csikorgásától lesznek hangos a benzinkutak kis üzletei. Van néhány tipikus útvonala a magyarországi motorosoknak, amelyektől egyszerűen nem tudunk elszakadni. Azonban néhány útszakaszon érdemes a szokottnál is jobban odafigyelni, ezek ugyanis kiemelten veszélyesnek számítanak a baleseti statisztikák szerint. Nézzük, melyek azok!

Mitől lesz egy út motoros út?

Egy motoros számára akkor lesz igazán élvezetes egy túra vagy kirándulás, ha az út, amin halad, tartogat számára néhány kanyart vagy szép kilátást – a legjobb, ha mindkettőt. Bár akadnak kivételek, többségében elmondható, hogy a hegyekben jóval több motorossal találkozol a szezon során, mint a sík, egyenes autópályákon. A domborzati tényezők mellett fontos szempont még az aszfalt minősége. Ha az út tele van kátyúkkal, vagy rossz minőségű az útburkolat, kevésbé lesz élvezetes rajta motort vezetni.

Mi, motorosok, valahogy jobban szeretünk enni, mint az autós sofőrök. Ez talán annak köszönhető, hogy míg egy 2-3 órás autós túrán azért vezetés közben tudsz falatozni, a motoron erre esélyed sincs. Így tehát egy utat az tesz még motoros úttá, hogy rejt magában vagy a végén egy finom kifőzdét, egy kényelmes hamburgerezőt, vagy egy kis családi konyhát finom zsíroskenyérrel és házi palacsintával.

Mi tesz egy utat veszélyessé?

Egy motoros utat például a beláthatatlan és becsapós ívű kanyarok gyakorisága, a kátyús vagy rossz minőségű útburkolat és a szűk ívek, ahol nincs hely korrigálni egy-egy hibát – főleg, ha jönnek szemből. Emellett az adott úton közlekedő általános forgalom is potenciális veszélyforrás: az erdőkkel tarkított hegyi utakon a fakitermelő telepekről elszállított rönkök bizony itt-ott leeshetnek a teherautókról; a népszerű kilátók és túraútvonalak közelében figyelni kell a megnövekedett buszforgalomra, valamint a sűrűn járt utakon az aszfaltra felhordott kavicsok, murva is veszélyezteti a motorost. Általánosságban véve azokat az utakat nevezzük veszélyes motoros utaknak, melyeken évről-évre menetrendszerűek a balesetek, vagy igen magas a motoros esések, kicsúszások vagy tragédiák száma.

Melyek Magyarország legveszélyesebb motoros útjai?

A KSH adatai alapján Budapest belvárosán belül a Bécsi út, valamint a Szentendrei út van benne a top 4-ben, ami a balesetek gyakoriságát illeti. Nem is véletlen, hiszen mindkettő kifelé vezet a városból olyan népszerű motoros helyekre, mint Pilisszentlászló, Csobánka, Dobogókő vagy Visegrád. Jó minőségű, hosszú, többnyire egyenes utak ezek, nagy forgalommal, kamionoktól mentesen, azonban azt hozzá kell tennünk, hogy a halálos kimenetelű balesetek száma itt elenyésző, csupán a kisebb-nagyobb karambolok gyakorisága miatt kerültek fel a listára.

Pest megyében a 2-es, a 3-as, valamint a 4-es számú főút is gyakran szerepelt a hírekben, a balesetek okozója nagy többségben a gyorshajtás volt (nem csak motoros, de autós részről is). Az 51-es számú főút szintén népszerű a baleseti tudósításokról, itt azonban sajnos legtöbbször halálos kimenetelű tragédiákkal találkozhatunk.

Fejér megyében a 8-as főút Csórt elkerülő kanyarját nevezik sokan mumusnak, a főút többi szakaszához képest feltűnően sok esetben volt szükség ezen a ponton rendőri intézkedésre. Természetesen, ahogy megérkezik a jó idő, a strandolni vágyó motorosok is csatlakoznak a 7-es főút forgalmához a Balaton vagy a Velencei-tó felé tartva, azt pedig nagyon jól tudjuk már, hogy ahol nagy a forgalom, ott nagyobb az esély egy balesetre is.

Heves megye az egyetlen, ahol van olyan útszakasz, ahol a motoros és az autós balesetek száma közel azonos. A 24-es számú főút mátrai szakasza az, ahol a legtöbb baleset történik mind közül, de a Mátra környékén minden úton érdemes nagyon odafigyelni magunkra és másokra is.

Motoros fejjel gondolkodva azok az útszakaszok lesznek a legveszélyesebbek, ahol sokan vesznek részt a forgalomban, népszerű útvonal, és lehetőleg kanyarodik. Ilyen szempontból minden, hegyen át vezető aszfaltozott út potenciális veszélyforrás a motorosok számára, ezzel együtt azonban remek kikapcsolódást és élményt nyújt, amennyiben ésszel és tiszta fejjel vezetünk.